Rajzolás és festés

rajzolas-es-festes02

A terápiás rajzolás és festés a színek és formák lelki megélését teszi lehetővé, es ezeken keresztül befolyásolja a szervezet élettani működését.
Az eszközök itt ecset, festék, kréta, ceruzák és papír.
Ezekkel a beteg ember eszközt kap a kezébe ahhoz, hogy a passzív elszenvedésből kiszabadítsa magát, és egy új, saját aktivitást és felismerést fedezhessen fel.

Itt egyáltalán nem lényeg a művészi tehetség. Sokkal fontosabb a színek, formák összjátékának átélese, mint az érzések és a hangulatok egyéni kifejeződése.

A festés és rajzolás szelep lehet átélt események számára, ám olyan felismerések katalizátora is, melyek a művészi tevékenység által tudatosulnak.
Ezen kívül a festés közvetlenül hat a szervezetre, és befolyásolja a különféle testi funkciókat.


Plasztikus alkotás

plasztikus-alkotas03

A plasztikus alkotás az anyaggal történő foglalkozás során addig tudattalan, belső érzések, gondolatok és képességek tudatosulhatnak, és ölthetnek külső formát, alakot.

Anyagként szolgálhat a kő, a zsírkő, a fa, az agyag, a méhviasz, a plasztillin és a homok. A választás a testi adottságoktól függ, továbbá a terápiára fordítható időtartamtól.

Az anyag megformálása és a formával való küzdelem során a páciensben új képek és belső erők ébrednek fel. Ez segít a betegség legyőzésében és új életerővel ajándékoz meg.


Zene és éneklés

zene-es-enekles06A zene a hangon, dallamon, harmónián, hangzáson és a ritmuson keresztül belső megélések kapuit nyitja meg. Az érzelmeket szólítja meg, nem az intellektust.
Ütős-, fúvós-, pengetős-, és húros hangszereket alkalmaznak, valamint az emberi hangot. A választás a páciens egyéni helyzete alapján történik, és a betegség súlyosságától valamint stádiumától függ.
A terapeutával együtt hallgatnak, improvizálnak vagy akár csak érzékelnek dallamokat, hangzatokat és ritmusokat.

A terápia célja a ritmikus-zenei képességek aktivizálása, és ezáltal az életerők támogatása.

Minden ritmikus folyamat képes az életerőket erősíteni és megtartani.
Ezen túl a zeneterápia segíti az embert saját személyiségének megismerésében és elfogadásában, mellyel megragadhatja új életkilátásait.

A zenének és az éneklésnek a belgyógyászat és a pszichiátria mellett a gyermekgyógyászatban is megvan a maga helye. Az intenzív orvoslásban a zeneterápia még olyan súlyos betegeket is elérhet, akik nem értenek már meg szavakat.

Az érzékeny koraszülötteknél a finoman megpendített kis hárfa zengő hangburkot sző az anya és gyermeke köré, íly módon megteremtve a nyugalom és biztonság oázisát a technikai eszközök által dominált környezetben.


Beszédművelés

beszedmuveles02Minden embernek megvan a saját hangja, beszédének rá jellemző dallama és kiejtése.
A hang segítségével érzéseinknek és gondolatainknak nyomatékot adunk. A nyelv megformázott kilégzés hiszen csak a kilégzés során beszélünk. Ezt terápiásan jól lehet használni.

Az erősen kifejező beszédben elmélyül a légzés.
A hexameterben írt költemény például oly módon szinkronizálja a szívverést és a légzés, ami egyébként csak mély alvás során látható. Ez stabilizálóan és gyógyítóan hat a szív és a keringés ritmusára.
A gesztusok még inkább felerősíthetik a beszéd intencióját.