itasteinerAz antropozófus gyógyászatnak immár majdnem százéves hagyománya van. Integratív koncepcióját Dr. Ita Wegman (1876-1943) orvosnővel együtt közösen fejlesztette ki Dr. Rudolf Steiner (1861-1925), az antropozófus szellemtudomány megalapítója. Mindkettőjüknek fontos volt, hogy az antropozófus orvosok a természettudományos tudás és gyakorlat terén naprakészek legyenek.

Már 1921-ben létrehoztak két, szerény kórházi intézményt, Arlesheimben (Basel mellett Svájcban) és Stuttgartban (Németországban). Évtizedek során az antropozófus orvoslás az egész világon elterjedt.

Az antropozófus orvoslás napjainkban közel nyolcvan országban van otthon: úgy Fokvárosban mint Helsinkiben, úgy Moszkvában mint Los Angelesben vagy Hamburgban és Manilában.

Az antropozófus gyógyító művészet igyekszik a tudományos kutatásokban is új, saját utakon haladni.A terápiák hatékonyságának bizonyítására új tudományos eljárásokat használ fel, melyeket továbbfejleszt. Ezt főként azzal a céllal teszi, hogy a terápiás valóság mindennapi gyakorlatának sokszínű, egyéni kiindulópontjait hűen tükrözze.
Az antropozófus gyógyászat állandó mozgásban van, és épp ezért annyira modern.

Az antropozófus orvoslás azért korszerű, mert az embert egész személyiségként veszi figyelembe. A páciensek nagy része ma már nem akarja, hogy a betegségére redukálják, és megfosszák önállóságától.
Az antropozófus orvosok támogatják pácienseiket saját felelősségükben, elismerik jogaikat; támogatják őket abban, hogy részt vegyenek a terá pia irányultságának kiválasztásában, és erösítik őket abban, hogy saját maguk fenntartsák egészségüket.

Egy olyan kor, amely minden pluralitás ellenére általánosít, személytelenít, szabványosít, egy olyan orvoslást kíván, mely differenciált, teljeskörű kínálattal él, és az egyéni ember állítja középpontjába.

Egy olyan orvoslásra van szükség, mely a páciensnek lehetővé teszi, hogy maga tudjon dönteni, milyen terápiák felelnek meg neki, hogy a betegségét leküzdje, és személyes fejlődési lehetőségként élje meg.

Azáltal, hogy a személyes kezdeményezőkészséget és felelősségérzetet segítí, az antropozófus gyógyászat ma egy társadalmi szükségszerűség!